23 maart – Herdenking Ontruiming van het Joods Werkdorp

Het bestuur van het Joods Werkdorp Wieringermeer ontvangt u graag in het hoofdgebouw van het voormalig Joods werkdorp aan de Nieuwesluizerweg 42 te Slootdorp.

Het programma is als volgt op zondag 23 maart :
13.30 uur:          ontvangst
14.00 uur:          opening door Andy Deutsch
14.15 uur:           Voetbal in oorlogstijd in de Noordkop. door Wilbert Korevaar
14.45 uur:          Het Joods werkdorp en het voetbalteam door Corien Hielkema
15.30 uur:          Robert Reutlinger over zijn vader, een markante Werkdorper.
16.00 uur:          Herdenking bij het monument en herdenkingsstenen
Liederen door Anna de Voogt
Kaddisj/ Rouwgebed door Andy Deutsch
16.30 uur:          Afsluiting met een hapje en een drankje in het hoofdgebouw

De geschiedenis van het werkdorp: Van 1934 tot 1941
In de polder Wieringermeer ligt het voormalige ‘Joodsche Werkdorp Nieuwe Sluis’. Het bestaat uit twee rijksmonumenten, zowel het voormalige gemeenschapsgebouw als het bijbehorende terrein zijn beschermd. Het werkdorp ligt aan de westelijke rand van de Wieringermeer op enige kilometers ten oosten van de kern Wieringerwaard. Het Joods Werkdorp was een initiatief van de Nederlandse Joodse gemeenschap. In 1934 slaagt de Stichting Joodse Arbeid erin om in de net drooggevallen Wieringermeer bij  Nieuwesluis land te pachten. De Joodse vluchtelingen zijn de eerste pioniers in dit gebied.

 Opleiding voor Brits mandaatgebied Palestina
Tussen 1934 en 1941 komen joodse vluchtelingen voornamelijk uit Nazi-Duitsland naar het Joods Werkdorp. In het werkdorp worden zij omgeschoold tot agrariër, bouwvakker of ambachtsman met het idee dat zij na voltooiing van hun opleiding kunnen emigreren. Een groot aantal gaat naar het beloofde land Palestina, nog meer gaan naar vele andere landen. In 1939 telt het werkdorp circa 300 inwoners.

 Ontruiming
In maart 1941 wordt het werkdorp ontruimd door de SS onder leiding van Willy Lages en Klaus Barbie. 240 bewoners worden in stadsbussen van Amsterdam naar de hoofdstad gebracht. In het Joods Werkdorp blijven 60 mannen achter voor de verzorging van het vee en het gewas.
Een deel hiervan duikt onder, een deel overleefde uiteindelijk de oorlog.
Na een razzia in Amsterdam wordt een deel van hen via kamp Schoorl en Westerbork weggevoerd naar het beruchte concentratiekamp Mauthausen.  Ruim 200 van de bewoners zijn in concentratiekampen omgekomen.

De Stichting Joodsche Arbeid staakt haar activiteiten per 1 augustus 1941.